top of page
banner.jpg
Læs mere om symptomerne her:

Hvis din hest har svært ved at lave sideførende bevægelser kan det være pga. ubehag enten ved at krydse over fortil eller bagtil. Er det fortil kan det f.eks være pga. en låst skulder, som gør abductionen svær. Det kan også være pga. en låsning i første costae (ribben), en af de nederste cervicalhvirvler (hals) eller et låst brystben (sternum), som medvirker at pectoral muskulaturen spænder op og igen vil hesten ikke have lyst til at gøre brystfanget større ved at føre benet til side.

Er det bagi hesten spænder op ved de sideførende øvelser kan det typisk være pga. en låst hofte (art. coxae). Hesten vil mange gange også være svær at rense hove på, da den ikke vil have lyst til at få benet op og ud i en abduktion (dvs. op og ud til siden). Her kan et godt råd være at holde hoven så tæt på jorden som muligt og undgå at trække benet for meget tilbage og ud, indtil den er rettet i ledet.


Skridter din hest kortere med det ene bagben eller forben frem for det andet, eller oplever du taktfejl under ridningen er der flere forskellige mulige årsager til dette symptom. Der kan være tale om en fremføringshalthed pga. f.eks. en kodeleds forvridning, eller et sår, sur stråle, knogleforandringer mm., men det er ofte grundet restriktioner i bevægeapperatet. Er problemet i forparten kan det skyldes de årsager der står beskrevet i første afsnit samt låsninger i knæ (carpus), kodeled (art. metacarpophalangeae) og skulderblad (scapula). Er problemet i bagparten kan det skyldes tilsvarende problemer i kodeled ( art. Metatarsophalangeae), has (tarsus), knæ (art. Genus), bækkenet (pelvis) eller korsled (art. Sacroiliaca), samt muskulære restriktioner.

Er din hest svær at stille er det typisk pg.a. problemer i nakke/hals regionen, men det kan også være grundet tandspidser eller et forskubbet tungeben.

Har du problemer i galoppen

Kan du nikke genkendende til et eller flere symptomer?

  • Galoperer med samlede bagben

  • Changerer bagtil

  • Skrifter ikke rent i changementerne til den ene side

  • Bukker i galop

  • Går krydsgalop

  • Vil ikke anspringe på den ene volte

  • Springer ikke igennem i galoppen

Har du problemer i skridt og trav

Kan du nikke genkendende til et et eller flere symptomer?

  • Svær at få til at lave overtrædning i de sideførende øvelser til den ene side?

  • Skridter  kortere med det ene bagben eller forben frem for det andet?

  • Bøvl med at stille min hest til den ene side?

  • Taktfejl under ridningen?

  • ”Taber” et bagben når jeg skridter eller laver overgange?

Mobilisering af bevægelsesproblemer hos heste

Jeg starter min massage med at palpere hesten (undersøge hesten ved at føle mig frem med hænderne,

se efter skævheder og ømme punkter. Derefter laver jeg en udredning for mobilisering/massage.


Som opvarmning af muskler bruger jeg Bemer Horse Set, som er vaskulær terapi, med dokumenteret
på flere områder: Bemer 
forbygger skader, giver hurtigere restitution og regeneration ved skader/overbelastninger, forbedrer blodcirkulationen og forsygning af ilt og næringsstoffer til kroppen. Bemer stimulerer nervesystemet, hvilket gør din hest mere afslappet.

​

Jeg bruger også hvis nødvendigt PowerLaser Basic1500 som er en terapeutisk laser. Heste med rygsmerter

kan ofte have gavn af laserterapi, fordi laseren stimulerer den naturlige heling af f.eks. muskelskader, og

ved spændinger løsner laseren op, så blodtilførelsen stimuleres og musklerne får lettere ved at komme af

med affaldsstoffer.

Hestemassagge er velvære og afslapning for hesten

Massage fungerer ligesom på mennesker, det løsner og afspænder musklerne. Hestemassage er en yderst populær behandlingsform til heste. Et af de mest almindelige problemer som mange ryttere oplever, er bevægelsesindskrænkninger hos heste, fordi muskelspændinger ophober sig og kommer til syne ved belastninger af sener, led og muskler.

Gennem massage kan man løsne disse spændinger og hjælpe hesten til at finde sin rette kropsbalance.

Massage kan både bruges forebyggende, men også til behandling af skader. Men det er vigtigt at huske på, at træningsmåden er afgørende for hesten og dens bevægelsesmønster. Opvarmning er en vigtig faktor, som påvirker den måde, hvorpå hesten bruger sine muskler. Fokus skal derfor rettes mod træningen og især opvarmning, hvis der er tale om muskelspændinger og især ved bevægelsesindskrænkninger. 

Din hest behøver ikke at fejle noget for at få massage. Massage kan også være med til at forbedre hestens humør, afhjælpe træthed, nervøsitet, rastløshed og galle. Når man bruger massage forebyggende, opdages spændingerne før de bliver til store problemer og muskelinfiltrationer, som tager længere tid at få bugt med. Muskelspændinger et sted på kroppen kan
få hele hesten til at fungere dårligt, derfor er det meget bedre at forebygge end at helbrede. 


 

bottom of page