HVAD ER FYSIURGISK HESTETERAPI
Fysiurgisk hesteterapi tager udgangspunkt i hestens anatomi og biomekanik, og lokaliserer spændinger og restriktioner i hestens krop ud fra –dels samtale med ejer, og dels en grundig ganganalyse, muskelanalyse og palpation (manuel undersøgelse af spændingsniveau og bevægelighed i muskler og led).
Når jeg kommer til jer, tager vi først en snak hvor jeg spørger ind til hesten, herunder alder, brug, sygdoms- eller skadeshistorik, hvad har rytter observeret osv. således at jeg får et detaljeret grundlag for at kunne arbejde med den pågældende hest
-
Ved ganganalysen iagttages hestens bevægemønster i skridt (evt. trav og galop) uden rytter, for at analysere eventuelle restriktioner eller asymmetri i hestens naturlige bevægemønster.
-
Ved muskelanalysen vurderes hestens muskulatur og statur. Her analyseres muskelsætning og eventuel asymmetri i muskler eller skelet.
-
Ved palpationen, palperes hesten igennem, for derved manuelt at kunne lokalisere spændinger og restriktioner.
Efter komplet gennemgang, har jeg nu fået et overblik over hestens biomekaniske tilstand og evt. lokaliseret en eller flere problemstillinger og kan nu begynde det terapeutiske arbejde med hesten.
Som Fysiurgisk hesteterapeut, og arbejdet med fysioterapi arbejder jeg aldrig med en terapiform alene, men tilrettelægger afbalancering eller forløb i en kombination af forskellige tilpassede teknikker, som kan være alt efter hvad hesten har brug for.
Det er vigtigt at pointere, at fysiurgisk terapi ikke er et ”quickfix”. Den fysiurgiske tilgang udspringer fra samme princip som osteopati, og arbejder med kroppen som en helhed. Oftest udspringer et symptom andre steder fra end hvor det er synligt, og grundet hestens utrolige evne til at kompensere for restriktioner, er det altafgørende for resultatet at årsagen fjernes, i stedet for kun at arbejde ud fra symptomerne.
Det er derfor ikke ualmindeligt at udfordringer eksempelvis fortil kræver afbalancering af bagparten, eller at der under et forløb dukker nye udfordringer op, da en restriktion kan dække over adskillige andre problematikker. Fælles for alle forløb er, at der arbejdes med hesten ud fra et helhedsprincip, hvor de anatomiske sammenhænge tages i betragtning og hvor der arbejdes ud fra at bringe hele hesten tilbage i balance.
HVORDAN ADSKILLER EN FYSIURGISK HESTETERAPEUT SIG FRA EN HESTEMASSØR?
Det kan være svært at navigere i de mange forskellige fagfolk og deres titler, idet der er sket en markant stigning i antallet af personer der tilbyder en eller flere ydelser til dig og din hest.
Jeg oplever tit, at det kan være svært at kende forskellen på en fysiurgisk terapeut, en massør og en fysioterapeut, og jeg vil derfor prøve at ridse forskellene op.
En hestemassør arbejder med muskler, og med at afspænde disse.
De kan lokalisere muskelspændinger der påvirker hestens bevægemønster, og de kan fjerne disse ved forskellige massageteknikker. Denne terapiform er rigtig god til vedligehold og velvære for hesten, men er ikke en dybdegående analyse af hesten som helhed i form af muskler i relation til skelettet. En massør er derfor ikke tilstrækkelig hvis din hest har en specifik problemstilling der går ud over muskelspændinger.
En fysiurgisk hesteterapeut, arbejder ud fra hestens anatomi og biomekanik med hesten som en helhed, ud fra sammenhængen mellem muskler, knogler, led og fascia.
På denne måde arbejder en fysiurgisk terapeut med hele hesten og finder årsagen til problematikken, og afhjælper restriktioner og genopretter optimal bevægelighed.
En fysiurgisk hesteterapeut arbejder med fysioterapi ud fra en osteopatisk tankegang,
KRANIO SAKRAL TERAPI
HVAD ER KRANIO SAKRAL TERAPI
Kraniet, rygsøjlen, korsbenet, halebenet og centralnervesystemet udgør et fysiologisk system. Centralnervesystemet udgør kroppens computer. Det omfatter hjernen, rygmarven, rygmarvsnerverne og hjernevæsken, der pumpes rundt i membranerne uden om hjernen.
Denne pumpebevægelse kaldes Kranio Sakral Terapi rytmen.
Kranio-Sakral Terapi er terapeutisk afspænding af centralnervesystemet. terapien består af teknikker til en naturlig udbedring af spændinger og skævheder, der belaster centralnervesystemet. Terapien foretages med det formål, at løsne membraner, bindevæv og muskler så hjernen og rygmarven kan bevæge sig frit. Når dette er foretaget kan systemet klare resten selv. Dette skyldtes, at kroppen er programmeret til at kunne selv, når den blot får lov.
HVORDAN FOREGÅR AFSPÆNDING
Alle Kranio Sakral Terapi teknikkerne har det blide tryk til fælles. Dette er ensbetydende med, at terapien altid udføres med meget let hånd. Trykket der anvendes i forbindelse med terapien udgør ca. 5 gram, hvilket svarer til vægten af et A4 papir.
Behandlingen opleves som behageligt for hesten. Dette kommer til udtryk ved, at hesten under behandlingen oplever en dyb form for afslapning, men samtidig er vågen og parat.
Grunden til, at Kranio Sakral Terapi har en god indvirkning på heste er at de normalt har en god kontakt med deres krop.
Det forekommer ofte, at heste har skævheder i bevægelsesapparatet. Dette giver sig ofte til udtryk ved, at hesten kan have svært ved at bruge sig, gå samlet eller springe an i rigtig galop. Årsagerne er oftest, at der er kommet en nerve i klemme langs det centrale nervesystem eller der foreligger skævheder i skelettet. Såfremt det ikke rettes op i tide, vil hesten bruge sin krop forkert, hvorved hesten vil slide sig skæv og derved opleve smerter.
Terapiformen benyttes i mange sammenhæng, hvilke omfatter: skader, fysiske, overbelastninger, sadeltrykninger, muskelspændinger, ømme nakke- og skuldermuskler, rygsmerter og ikke mindst ved chok og adfærdsproblemer.
GUA SHA MASSAGE TIL HEST - GRASTON TEKNIK
Gua Sha massage er ikke kun fantastisk til mennesker, men også til heste. Gua sha massage kommer fra Kina og har været brugt af kineserne i mange tusind år. Gua Sha massage er hestemassage med brug af forskellige værktøjer, så der kan arbejdes i alle større eller mindre områder af hesten.
Gua betyder ”at skrabe” og Sha betyder ”røde pletter/rødmen”. På hestene kan vi ikke se den røde farve på huden, fordi at hestenes hud er godt beskyttet af pels. Der sker dog en markant øget blodgennemstrømning til vævet selvom hesten har masser af pels. Trykket tilpasses den enkelte hest, så denne får det optimale resultat og ikke mindst den optimale nydelse.
Gua sha er en rar, behagelig og effektiv afspænding der giver øjeblikkelig effekt. Afspændingen virker ved at nedbryde arvæv og frigøre restriktioner i bindevævet - bindevæv findes overalt i hestens krop. Når hesten har restriktioner i sit væv, og der ikke er fri bevægelighed, så kan det medføre smerter og/eller nedsat bevægelse.
Restriktioner i bindevævet svarer lidt til, at at du har en skjorte/T-shirt på er dit ”bindevæv”. Bind så en knude på den og se, hvor meget af din skjorte/T-shirt der bliver påvirket….det er stort set den hele. På samme måde påvirker det hele kroppen, hvis du har ”låsninger” i dit bindevæv. Restriktionerne kan opstå på grund af feks. arvæv, stød/slag udstyr, trykninger mv.
Mange ryttere oplever, at deres hest har muskelspændinger i en eller anden grad. Muskesplændinger opstår altid på baggrund af noget andet, medmindre at der er en direkte skade i musklen, ellers opstår smerterne/spændingern altid på baggrund af noget andet.
Teknikkerne i Gua Sha er gode til mange problemstillinger, men er også fantastisk til ren velvære. Kineserne bruger ikke kun gua sha til smertebehandling, men også til at afbalancere mentale tilstande/ubalancer. Faktisk bruger de også Gua Sha til at vedligeholde deres generelle sundhed.
Udover afspænding i bindevæv og muskulatur, så arbejdes der også med tanke på akupunkturpunkter og meridianbaner (kinesisk medicin), hvilket betyder at der også kan skabes positiv forandring i forhold til andre lidelser.
VÆRKTØJ
Til skrabningen bruges specielle Gua Sha Sten som selvfølgelig renses efter hver behandling, så hygiejnen er i orden.
OBSIDIAN er en kraftfuld vulkanisk sten. (Måske kender du den som ”dragonglass” i Game of Thrones?) Den er brugt i krystalterapien som beskyttelse mod forurening - energimæssigt, følelsesmæssigt og fysisk. Den bruges mod stress, spændinger og de fysiske stagneringer, der sker i huden, som resultat af ophobet spænding.
Giver ro i huden og reducerer spændinger i musklerne. Den har en rensende effekt på krop og sind, der beskytter mod dårlige energier og negative vibrationer.
AFSPÆNDING AF HESTE-KROPPEN
Man skraber med forskellige Gua Sha sten i bestemte retninger. Det kan være ud fra akupunkturpunkter, meridianbaner eller lymfebaner. Således påvirkes kroppens blodcirkulation, lymfesystem og immunforsvar. Derudover har en behandling også en udrensende effekt.
AFSPÆNDING AF HESTE-HOVEDET
Gua Sha til ansigtet er en meget populær ansigtsbehandlingsteknik i Asien, og efterhånden også i store dele af den vestlige verden. Jeg tilbyder IKKE ansigtsbehandling med det formål at yde skønhedsbehandling, men kun som en del af en problemstilling som feks. hovedpine, nakkesmerter mv.
JEG ARBEJDER IKKE MED HESTEN:
-
har svamp
-
Har sår
-
Er syg
-
Har skadet eller betændt hud
-
Hævede lymfekirtler
-
Er under dylægeudredning
GUA SHA OG ANDEN AFSPÆNDING
Afspændingen kan med fordel kombineres med Kranio Sakral Terapi
LED MOBILISERING - MYOFASHIA AFSPÆNDING
Ligesom med mennesker, hænger mange problemstillinger hos heste sammen med nedsat bevægelighed i led fx mellem to hvirvler. Årsagerne til låsningen kan være mange, vild leg på folden, låsning ifm. fødsel eller ved uhensigtsmæssig træning.
Spændte muskler kan over tid trække knoglen ud af sin optimale placering, derfor bør en hest altid masseres på musklerne der relaterer til den enkelte knogle/leds placering – inden ledmobiliseringen/manipulationen finder sted, oplever hesten kortvarigt ubehag og leddet vil lettere komme på plads.
AFSPÆNDINGS METODE:
Ved brug af fysioterapeutiske og osteopatiske teknikker, i dette tilfælde ledmobilisering arbejder jeg på, at skabe normal bevægelighed i leddene igen.
Disse teknikker minder visuelt om kiropraktik, men er blidere – derfor kræver det flere små ‘skub’, frem for et stort. På denne måde bliver den enkelte knogle ‘lirket på plads’, dette er mindre smertefuldt for hesten, derudover betyder også at der ofte skal 3-4 afbalanceringer til før de påvirket led sidder helt optimalt igen.
Ligeledes hvis hesten har gået med problemstillingen i længere tid, vil det tage længere tid, da kroppen skal vænne sig til sin nye, og rigtige, mobilitet igen. Ved flere afbalanceringer sikres også, at småting opdages før de bliver til større problemstillinger, samt hesten masseres igennem.